FLEMMING DAMS FORFATTERSIDE
Halfdan Rasmussens digt, ’Noget om lykke’, indledes med ordene: "Jeg var en tyv i nat. Du lå i søvnens blide bevidstløshed med dukken og bamsen ved din side. Jeg lånte dine øjne. Du brugte dem jo ikke. Så gik jeg ud i natten og begyndte at kikke".
I aften er der en enestående mulighed for, at vi alle, ligesom faderen i digtet, med barnets lånte øjne, kan gå ud i natten for at se verden med et barns nysgerrighed. I nat - hvor atmosfæren længe ikke har været mere ren og pur end nu - har vi alle muligheden for at lade ’den lyserøde måne’ være genstand for alle vore drømme og fantasier. 2020 har allerede budt på fire supermåner, men aprils fuldmåne bliver årets største.
Den kaldes for den ’største’ supermåne, selv om den ikke, i forhold til andre måner, har superkræfter eller er superstor. Den forekommer dog større end andre måneders fuldmåner, fordi den er tættere på os her på Jorden end andre. Når Månen er fuld i april, er den blot 357,035km fra Jorden og skaber den største fuldmåne siden februar 2019. Den syner i hver fald som den største Måne. Og det giver måske anledning til at gå ud i natten for at se nærmere på den igennem en håndkikkert eller et teleskop. Læg mærke til Månens kratere. Prøv at observere Månen i flere af dens faser og læg mærke til, hvornår kraterne er mest tydelige.
Aprils fuldmåne kaldes for den lyserøde måne, da de lyserøde blomster, floks, blomstrer i april. Fuldmånen går også under navnene æggemånen eller haremånen af mere åbenlyse årsager.
’Den lyserøde måne’ har, ligesom alle andre fuldmåner, givet anledning til diverse varsler og fantasier. Fx har der været teorier om, at gravide under fuldmåne gik i fødsel, fordi månen, ligesom ved havets ebbe og flod, havde indflydelse på vandets gang. Ligeledes var ’månesyge’ en ældre betegnelse for visse sindslidelser, som antoges at kunne opstå, når Månens stråler ramte en sovende, jf. det engelske lunacy 'sindssyge' (af lat. Luna 'Månen'). Fuldmånen ansås også for at være medvirkende ved udvikling af epilepsi, søvngængeri og hysteri. Men lad det nu ikke være en undskyldning for at opføre dig sindssygt og hysterisk!
Månen har også været anledning til megen poesi, også af den mere profane slags, som fx i Ludvig Brandstrups tekst til sin ven, ’Du gamle måne’, som man åbenbart kan betro alt:
Sig mig, du måne hist, om du kan huske sidst,
vi to fik en passiar, husker du, hvor det var?
Jeg stod ved lygten der, fuld, som du ser mig her,
fuld, fortvivlet og gal, pint af sorg og af kval.
Du gamle måne,
der var ingen, der så det,
du gamle måne,
så kun du kan forstå det,
du så mig hulke
som et barn, samme nat
hun mig havde forladt.
Måne er du virk'lig min ven?
Måne, så glem det igen.
Selv foretrækker jeg dog Halfdan Rasmussens fantasier, som når han fx fortæller, at "natten er en gammel mand. Med en stjernekappe over skuldren vandrer han ned af månens trappe". Mest holder jeg dog af hans smukke digt, ’Månen sejler over himlen’. Tre vers på hver fire linjer, der handler om månens rejse over himlen om natten med poetiske spekulationer, der går på, om den mon kaster anker ved en lille stjerneø eller vugger i det blanke strålegarn, mens en sømand plukker blomster til et stjernebarn?
Når der nu er begrænsede rejsemuligheder her i en coronatid, så udnyt da lejligheden til - på behørig afstand - at gå ud i aprilnatten for at tage på din helt egen fantasirejse! Min egen største stjernestund med Månen havde jeg som barn, på skuldrene af min far, da vi efter et besøg hos mine bedsteforældre, spadserede hjem i fuldmånens skær og min far, på Christen Bergs Vej, stjal mit nysgerrige blik og gjorde mig fortrolig med bl.a. Store Bjørn og Karlsvognen på himlen!
Og, hvis du i haven kan skimte den lyserøde floks i fuldmånens skær, så fortræng et øjeblik, at det for alle floks gælder, at de skal gødes inden blomstring og under blomstring. Pude- og lyngfloks skal således gødes i april og slut maj/start juni, mens høstfloks skal gødes i juli og slut august/start september.
(08.04.20)