FLEMMING DAMS FORFATTERSIDE
Efter netop at have fulgt en del af Folketingets forhandling om ”en skadelig præstationskultur i uddannelsessystemet”, et emne jeg også har behandlet i min bog, kom jeg til at tænke på et citat af den britiske filosof Bertrand Russell:
”En af de sørgelige ting i vor tid er, at selvsikre personer der udtaler sig med sikkerhed, er dumme, mens personer med fantasi og forståelse er grebet af tvivl og usikkerhed”. Jeg har også set ham citeret for at udtrykke det mere direkte: ”Problemet med verden er, at de dumme er skråsikre, mens de kloge er fulde af tvivl”.
Problemet i uddannelsessystemet, hvor man lige for øjeblikket diskuterer 12tals-karakterskalaens bidrag til præstations- eller perfekthedskulturen, er, at tvivlen på egen formåen får mange elever og studerende til at undlade at stille ”dumme spørgsmål” og at være nysgerrige. At tvivle på egen formåen er nemlig ikke et problem. Det er en naturlig del af det at blive klogere på en verden, der ligger uden for den, man kender til.
I stedet for at fremstå perfekt og fejlfri bør modet til at tvivle og stille ”dumme spørgsmål” være et kvalifikationskrav til alle uddannelsessøgende.
Følg Immanuel Kants gode råd ”sapere aude”, vov at vide. Hav mod til at være klog!
(25.01.19)