HØSTMÅNEN

Hvis skyerne ellers tillader det, kan du i aften rette blikket mod ”høstmånen”.

I Danmark har vi, modsat mange andre lande, ikke haft tradition for, at navngive årets fuldmåner. Vi har kun gjort det i særtilfælde, som fx med septembers fuldmåne.

Høstmånen ser ud som alle andre fuldmåner, for det er stadig, som Clara, i Gustav Wieds (1858-1914) lille komedie 'Skærmydsler', irriteret påpeger: »Månen har den farve, måner skal have«. Men det særlige er, at den kommer op lige efter solnedgang. Tidligere faldt høsten senere, og bondemanden, som klarede det hele med en le, kunne knap nå dagens dont. Så heldigvis for ham lyste høstmånen den ene aften efter den anden, så høsten kunne komme i hus. På grund af mekaniseringen og den tidlige høst gør bonden ikke længere brug af høstmånen.

Til gengæld står det jo os andre frit for – i høstmånens skær – at høste anerkendelse, høste bifald, høste ros, høste æren, høste erfaringer, høste fordele, høste gevinster, høste stemmer, høste frugterne af vore (eller måske andres) anstrengelser eller endda høste storm, hvis vi har sået vind. Hvis du end ikke har sået, kan du alligevel – i høstmånens skær – høste lommeuld og nullermænd!

(14.09.19)

Seneste kommentarer

Del siden